Kao rezati “mozaik” keramiku?
Mašine za keramiku

Kao rezati “mozaik” keramiku?

Ukoliko ste iskusan majstor – keramičar, ovo Vam je sigurno poznato. Ipak, ukoliko se keramikom bavite iz hobija, moguće je da je sečenje mozaik keramičkih pločica za Vas nepoznanica, pogotovo ukoliko se radi o reljefnim odnosno neravnim površinama na mozaik keramici. Upravo zbog toga smo mislili da vam ovom prilikom damo praktično uputstvo.

Mozaik keramičke pločice su pomalo nezgodne za rezanje jer na ugradnoj površini (naličju) poseduju mrežicu koja drži delove mozaika na okupu. Ova mrežica zadaje glavobolje keramičarima jer je sklona klizanju prilikom sečenja. Takođe, dok jednom rukom držite ručicu sekača, drugom slobodnom rukom teško možete zadržati mozaik pločicu da ne klizi ili sprečiti delove mozaika da se ne “zarožu”. Ovo može da bude jako neprijatno ukoliko radite sami na većoj površini i nemate pomoć od kolege. Gubljenje vremena i krivi rezovi su ono što svakako ne želite.

Sledeća video instrukcija Vam pokazuje najjednostavniji način rezanja mozaika (ili kako to rade italijani):
 

 
Kao što ste mogli da primetite, majstor iz italijanske firme koristi gumeni podmetač koji sprečava klizanje mozaika po reznoj klupi. Konkretno, ovu gumenu podlošku nemamo u ponudi, ali je lako možete improvizovati sa bilo kojim parčetom umereno tvrde gume. Ukoliko je mozaik neravan sa površine lica pločice, generalni savet je da pločicu režete sa strane naličja. Po obavljenom rezu, potrebno je svaki segment prerezanog mozaika prelomiti uz pomoć ručice.
Za ovakav metod ručnog sečenja možete koristiti bilo koji ručni sekač keramike. Konkretno, na gornjem snimku za potrebu sečenja mozaika upotrebljena je Montolit mašina za keramiku koju imamo u ponudi. Takođe, sa istim efektom možete koristiti i Sigma mašine za keramiku koje takođe imamo u ponudi.

Još nekoliko saveta…
Pored standardnih, ručnih mašina za keramiku, za potrebu rezanja mozaika preporučujemo Vam i specijalna klješta za keramičare koja su konstruisana za sečenje mozaik keramike ali pored toga imaju i druge namene. Ona su jako zgodna ukoliko je na mozaiku potrebno izvršiti manje intervencije tipa sečenja ukoso ili finalnog doterivanja. Obzirom da smo o ovom proizvodu pisali ranije, za više detalja upućujemo Vas na posebnu stranu o klještima za mozaik keramiku.

I na kraju, još jedan savet: ukoliko dođete u situaciju da radite sa staklenim mozaikom ili staklenim pločicama, izbegavajte korišćenje dijamantskih reznih ploča i električnih aparata za sečenje! Bilo da je u pitanju vodeno hlađeno ili suvo sečenje, dijamantske rezne ploče (diskovi) će ostaviti zamućene neprovidne površine na staklenim segmentima mozaika. Stoga, koristite isključivo ručne alate poput naše Sigme i Montolita kao i klješta koje smo pomenuli u tekstu iznad.

Cene i kontakt:

Montsistem BauPlus doo, Beograd
Telefon: 011/4055-715
Mobilni telefon: 061/278-23-99
Email: montsistem@hfs-serbia.com
Radno vreme: Ponedeljak - Petak, 09-16 h

Naš Facebook:

Pratite nas na Facebook-u
Posredstvom naše Facebook strane možete pratiti novosti u prodaji i povremene akcijske popuste koje dajemo. Hvala za lajk!